Aromatherapie voor dieren

Aromatherapie is een natuurlijke, milde en diep werkende geneeswijze voor lichaam en geest. Aromatherapie werkt met etherische oliën, de oliën welke in een plant zitten en waar veel helende stoffen aan verbonden zijn zoals ook de geur. Aromatherapie voor dieren is dus niet alleen te gebruiken voor de gemoedstoestand van jouw dier(en) maar ook voor lichamelijke klachten.

Etherische oliën voor dieren

Niet alle dieren kunnen goed tegen etherische oliën, zoals katten. Zij missen een paar enzymen om sommige oliën af te kunnen breken. Honden daarentegen kunnen al meer oliën goed afbreken. Paarden kunnen heel goed met oliën overweg ook in een massage bijvoorbeeld. Het past ook heel goed bij paarden, ze zijn al zo gevoelig van zichzelf dat het logisch is dat deze ‘gevoelige’ oliën bij hen passen. Etherisch betekent: vluchtig, de oliën zijn gevoelig voor zonlicht, warmte en andere omgevingsfactoren. Dat neemt niet weg dat katten en honden er geen baat bij kunnen hebben. Zelfs konijnen en vogels kunnen er baat bij hebben.

Voorbeelden waarbij aromatherapie kan helpen:

  • Nervositeit bij verhuizing.
  • Depressie bij rouwverwerking.
  • Huidklachten door overgevoeligheid van pollen.
  • Zoals bij jeuk en branderige stukjes huid van pollenallergie.
  • Spijsverteringsklachten door allergie van voeding.
  • Verlichting bij pijn aan de huid door wondjes van het krabben.
  • Tegen vlooien en teken.
  • Kortademigheid door luchtweginfectie

Zoals je kunt zien aan deze paar kleine voorbeelden kun je etherische oliën heel uitgebreid gebruiken voor dieren. Heeft jouw dier of hebben jouw dieren klachten en wil je weten wat aromatherapie voor jouw dier(en) kan betekenen? Let wel op dat ik geen dierenarts ben en dat bij bijvoorbeeld een luchtweginfectie degelijk wel een dierenarts aan te pas dient te komen. Aromatherapie kan de luchtwegen vrij maken van slijm, helpen te helen en de prikkeling verzachten. Tevens kunnen etherische oliën de bacteriën ook doden.

Hoe werkt aromatherapie?

De geur, de essentie van de plant, alle energie die de plant ooit heeft opgenomen en de genezende stoffen die erin zitten hebben allemaal hun eigen werking. Fysiek werkt het dus op het lichaam door de stoffen. De geur werkt op de gemoedstoestand. De essentie en de energieën die in de olie liggen opgeslagen van de plant, werkt energetisch. Het is dus niet alleen de geur wat er vaak wel gedacht wordt. En bij elke plant is de werking verschillend. Elke plant heeft ook een eigen samenstelling van stoffen.

Overtuigd dat jouw dier aromatherapie kan gebruiken? Vraag hier gemakkelijk en snel een consult aan 🙂